dijous, 23 d’octubre del 2014

Les mosques-soldats


Un any més arriben les molt esperades Barraques de Girona! Del divendres 24 d’octubre al diumenge 2 de novembre la ciutat s’omple d’actes dedicats des dels més petits fins als més grans.

Vista de l'Església de Sant Feliu des de la Plaça Sant Feliu de Girona
Església de Sant Feliu. Font: Beu-te Girona.
Beu-te Girona vol dedicar durant aquestes dies de fires totes les publicacions del blog a les festes de la ciutat, perquè vosaltres, els nostres seguidors, pugueu estar informats diàriament de tot allò que us ofereix Girona durant aquests dies. 


No podíem començar sense dedicar la primera publicació referent a les festivitats, a la Llegenda de les mosques.

Mosques llegenda de les mosques de sant narcís de girona
Mosques-soldats Sant Narcís. Font: Beu-te Girona.

Girona, durant molts anys, per la seva posició estratègica, era el pas obligat per a qualsevol exèrcit provinent del nord, els francesos, o del sud, els musulmans. Érem uns espavilats situats en una posició estratègica


Fires de Sant Narcís i llegenda de les mosques de girona
Fires Sant Narcís. Font: Beu-te Girona.
L’any 1285 els francesos van arribar a la nostra ciutat per atacar-la. Els gironins tancaren les portes de les muralles i des d’allí es defensaren.
Les tropes franceses, molt enfadades per la nostra resistència van ocupar els barris que quedaven fora de la muralla. L’església de Sant Feliu fou una de les víctimes en ser ocupada, essent utilitzada per l’exèrcit francès com a caserna militar.

Malauradament, el sepulcre de Sant Narcís es trobava en aquesta església, els francesos obriren el sepulcre i n’escamparen les restes del sant pels carrers. Un fuster de la ciutat que ho va presenciar n’agafà les restes i les guardar dins una caixa de fusta que li feren de sepulcre. Unes hores més tard, el mateix fuster va veure com del sepulcre en començaven a sortir unes mosques de color verd blavís i cap en forma de fibló, de la mida d’una gla.

Les mosques es van unir formant un exèrcit i juntes van atacar els soldats francesos, perseguint-los i punxant-los amb el cap de fibló.  Cavalls i soldats remugaven i cridaven de por. Finalment van haver de retirar-se tot perdent el setge de la ciutat de Girona.

Vista de l'Església de Sant Feliu des de la Plaça Sant Feliu de Girona
Sant Feliu. Foto: Beu-te Girona. 
Cada vegada que la ciutat de Girona eren atacats, portaven el sepulcre de Sant Narcís a les muralles per defensar-se amb l’exèrcit de mosques. No és que els gironins estiguem sonats i pensem que les mosques són un animal molt bonic, sinó que aquesta llegenda és la raó de perquè els gironins estimen tant les mosques, per tota l’ajuda en defensar la ciutat que els han donat al llarg dels anys. 




Sant Narcís, patró de Girona i de les mosques-soldats!! Gràcies per cuidar-nos la ciutat durant tants anys i regalar-nos aquestes festes! 



T’agrada escriure, et coneixes la ciutat de Girona millor que ningú, o simplement vols compartir amb nosaltres una experiència/anècdota?. Avui hem estat nosaltres qui t’hem salvat la tarda, el matí o la nit demà també pots fer-ho tu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada