dijous, 9 d’octubre del 2014

Toca'm el cul

Qui seria el primer en besar el cul de la lleona, quan la tradició era simplement tocar-li el cul? Ens deixem portar pel que fan els altres i un simple gest s'acaba convertint en un costum social.

La llegenda de la lleona es remunta molts anys enrere, quan en el carrer Calderers hi havia un hostal anomenat “L’hostal de la Lleona”. Al seu costat s’hi trobava una columna amb una lleona situada a una alçada on tothom podia tocar-li el cul quan hi passava pel costat.

Explicació de la història del Cul de la Lleona.
Placa al darrere el Cul de la Lleona. Font: Beu-te Girona.

Es comenta que si li tocaves el cul, no marxaries mai de la ciutat, i si mai en marxaves, aquest gest faria que algun dia o un altre hi tornessis.
Tot i que besar un cul de pedra sembla molt poc higiènic, ningú s’hi pot negar, no es pot marxar de Girona sense haver seguit aquesta tradició. Ara bé, el que no sap la gent és que la pedra original  de la Lleona, es troba al Museu d’Art de la ciutat

Petó al cul de la lleona.
Petó al cul de la lleona. Font: Beu-te Girona.

Així que gironins, gironines i turistes d’arreu del món, portem des de mitjans dels anys 80 besant el cul d’una lleona falsa, una còpia. Va ser en el moment exacte en el qual l’animal es va fer famós a la ciutat, i per evitar la degradació, es va decidir substituir-lo i “salvar-li” el cul a l’original.


Un dels aspectes més graciosos és quan va sorgir el contagi de la grip A. A Girona es va decidir retirar l’escala per tal d’evitar possibles contagis entre els besadors de la lleona. Només faltaria que una pedra en forma de Lleona fos la causant del contagi d’una malaltia

Cul de la lleona de ben a prop.
El cul de la lleona. Font: Beu-te Girona.

T’agrada escriure, et coneixes la ciutat de Girona millor que ningú, o simplement vols compartir amb nosaltres una experiència/anècdota?. Avui hem estat nosaltres qui t’hem salvat la tarda, demà també pots fer-ho tu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada